2009. február 23.

Amit eszel, azzá leszel

A cukor forgalmazójához írt levelem. Kíváncsi leszek mi lesz rá a reakció. Röhej hogy mit nem akarnak a torkunkon lenyomni.

A mai napon vettem az önök által forgalmazott cukorkából. Elcsábított a banános édesség látványa. Kár volt. Hazajőve leültem és gondoltam utána nézek a benne lévő adalékanyagok listájának, és ekkor ért a hidegzuhany.


E104-es jelzése van az élelmiszeripari adalékok között. Erős sárga vagy zöldessárga színű ételszínezéknek használják. Jégkrémek, cukorkák, mártásos főtt tojás és füstölt halak színezőanyagaként fordul elő. Érintése dermatitiszt okozhat. Az USA-ban, Japánban, Norvégiában tiltott adalékanyag, Ausztráliában 2003-tól engedélyezték használatát.

A E110 (más néven sunset yellow fcf, orange yellow s vagy fd&c yellow 6) egy szintetikus élelmiszeripari szinezőanyag. Narancsszínű ételekben, marcipánokban, instant levesporokban, felvágottakban, húsételekben előfordulhat. Allergiás tüneteket is produkálhat elsősorban az aszpirin-érzékenyeknél. Mellékhatásként előfordulhat még bőrizzadás, hasmenés, hányás, vagy egyéb emésztőrendszeri bántalmak. Norvégiában tiltott adalékanyag.

Az E124 (más néven Neukokcin, Ponceau 4R , Brilliant Scarlet 4R, Food Red 7, C.I. 16255, Cochineal Red A, New Coccine, Acid Red 18, SX purple) egy szintetikus élelmiszer-adalékanyag, melyet élelmiszerek színezésére használnak.

Az E124-et általában kőszénkátrányból szintetizálják.

Aszpirin-érzékenyeknél allergiás reakciókat okozhat, valamint hisztamin-felszabadító hatása miatt az asztmás tüneteket erősítheti.

Néhány országban (Norvégiában, Finnországban, USA-ban feltételezett rákkeltő hatása miatt tiltott adalékanyagnak minősü

Az indigó (E132) (más néven indigó-kármin, indigotine, indigotin vagy FD&C Blue No. 2) színezőanyag, melynek nagyon sokrétű a felhasználása, többek között élelmiszer-adalékanyagként, ruha- éa papírfestékként, valamint egyéb festékként. Régebben kárminból, napjainkban szinte kizárólag szintetikusan állítják elő.

Az idigó mélykék színű kristályos szerkezetű por, melynek olvadáspontja 390-392 °C. Vízben, alkoholban vagy éterben nem oldékony, kloroformban, nitrobenzolban vagy tömény kénsavban oldékony. Képlete C16H10N2O2.


Köszönöm szépen de ezek után nem hinném hogy fogom fogyasztani.

Tisztelettel !

1 megjegyzés:

TT írta...

Na! Valami válasz a levélre?