2008. szeptember 27.

Majd a vegák mentenek meg a globális felmelegedéstől...avagy kicsit képmutatóak vagyunk mind

Napjainban a médiában sokat hallani a globális felmelegedés problémájáró. Úgy is mondhatjuk a csapból is az folyik. Aki egy ici-picit is ismer az tudja , hogy jómagam ha nem is teljes erőbedobással, de próbálok zöldként élni. Szelektív szemétgyüjtés, tömegközlekedés, az ivóvíz minőségű vizzel való gazdálkodás. Ez utóbbival talán az idegeire is tudok menni a környezetemnek (De erről talán az az emberke tudna igazán nyilatkozni , aki a törzshelyemen épp a mosdókagylóba hányt és folyatta a fejére a vizet. Mire és közöltem vele egy tasli kiséretében, hogy 10 év múlva ivóvíz hiány lesz a földön, úgy pazarolja. Persze én se voltam teljesen tiszta.)
Na szóval vegák. Lehet túl sokat hallgaok rádiót. Az egyik éjszakai beszélgetős műsorban a vega életmód globális felmelegedéssel kapcsolatos kérdéseit bolcolgatták. Röviden , ha répát rágol csökken az üvegház hatású gázok kibocsájtása. Na és ez volt ami leverte nálam a biztosítékot. ( Mellesleg ha ha azt hiszed az ember fűevésre teremtetett akkor menj a tükörhöz nyisd ki a szádat és nézd meg a fogaidat. Egyből látszik , hogy mindenevők vagyunk.) És csak ezek után jött a legszebb része mikor számadatokkal próbálták bizonyítani az igazukat, valamint az állatok védelmére próbáltak utalni. Könyörgök, ha eleszik a szegény ló elől a zabot akkor az éhenhal.
Másfelől egy kicsit komolyabban. Az üvegház hatású gázok kibocsájtásának mértéke csak az USA-ban Kínában és a 3. világbeli államokban nő tetemesen. Az előző kettő habár részvett a Kyotói klímakonferencián, alá is írta az egyezményt a ratifikációra nem került sor. A Harmadik világ beli országoktól meg mit várunk, ahova oly késön köszöntött be az ipari forradalom hogy nem is tudták felmérni mivel jár. Csak azt tudják hogy enni kell. Majd te nyugat európai köleszabáló magyarázod el a anak a Szahel övezetbe évő árvának, hogy habár ma kerülhetne hús az asztalra, de ne egyél mert azzal az ügeház gázok kibocsájtását növeled. Merthogy egy kiló hús ennyi meg ennyi CO2 kibocsájtással jár. Könyörgök , ha ugyanannyi tápértékű növnyéni táplálékot állítanánk elő az nem mezőgazdasági gépekkel tennénk?! ( Nem beszélve a gazdákról) Tehát nem ez fogy minket megmenteni.
Tovább evezve a túlmisztifikált környzetetudatosság folyóján. A négy mancs szervezet és a hízott libamáj. Micsoda képmutatás.Még azt a csöpnyi örömöt is el akarják venni az embertől mikor kulináris élvezetekkel próbálja magát kényeztetni. Még egy nyugatitól se hallotam hogy nem kell neki mert kényszertöméssel készül. ( nem is úgy hogy : egyél libuskám egyél , had legyen májciróisod.) Felhívnám a figyelmet, hogy az osztrigát élve eszik, a rákot élve dobják forró vízbe, az éheztetett csigák hangja pedig olyan mintha egy gyermek zokogna. Na azt bezzeg lehet.
Közben meg annyi probléma van a világban amivel tényleg érdemes lenne foglalkozni. Például álljunk meg a fürdőszobánkban és nézzünk körül, kezdjünk el számolgatni hány - meg hány féle kelmikália vesz minket körül. Inteligens mosószerek, tusfürdők, takarító folyadékok és még sorolhatnám még. Bezeg nagyanyáinknak elég volt a háziszappan hogy csillogjon a hajuk és nagyapáink alsógatyájára is jutott belőle, nem ette meg őket a kosz. És mindezeket a tisztítószereket műanyag flakonokban tároljuk. És nem is lenne bajon a flakonokkal ha tényleg újra lennének hasznosítva. De miután ezek a vegyszerek belekerülnek 100% szemét lesz belőlük. Nemcsak a PET nem lesz felhasználható, hanem a massza szennyezi a tajalt és a vizeinket. (Méghogy káros a dohányzás. Azzal leginkább csak magadnak ártol)
Itt jegyezném meg , hogy magam ha tehetem háziszappant használok és azóta elmúltak a bőrproblémáim. 50 évvel ezelőt nem volt annyi pípos ember mint napjainkban.
Folyt. köv.

1 megjegyzés:

TT írta...

Hát a libamájról tudnék nyilatkozni.
A Vegák meg a sírba tudnak kergetni.
Biztos jó dolog elenni a malac elől a tápot, én meg dögöljek éhen :D